1104_NCC_Almkerk_022 1104_NCC_Almkerk_076

National Celebration Choir

Het National Celebration Choir is niet zo maar een koor, maar een groep zeer gedreven mensen uit heel Nederland van alle leeftijden en achtergronden, die één keer per maand een zaterdag in Amersfoort bij elkaar komen om samen te zingen, elkaar te ontmoeten en te werken aan een mooi concertprogramma. Op dit moment telt het koor zo'n 40 leden, sopranen, alten, tenoren en bassen en het is elke maand weer een feest om samen aan het werk te gaan.

De afgelopen jaren hebben we al veel mooie dingen mogen doen. Zo mochten we van ons laten horen tijdens de "Marvelous Things" tour met Gert Visscher, zongen we met de amerikaanse aanbiddingsleider Mark Condon (met als afsluiting 2 concerten in het World Trade Center te Rotterdam), zongen we met Kees Kraayenoord, werkten we mee aan de GospelNight of The Proms in het Topsportcentrum te Rotterdam, namen we de CD "In Uw Aanwezigheid" op en werkten we mee aan de TV opnamen van "Nederland Zingt". Daarnaast waren de uitvoeringen de musical "Connected", die we op zo'n 12 locaties uit hebben gevoerd, elke keer weer enorm indrukwekkend. Het verhaal maakte veel los en de racties waren echt overweldigend.

Het National Celebration Choir is dus meer dan repeteren alleen. We vinden het heerlijk om tijdens een oefendag hard te werken, maar we trekken er ook samen op uit voor concerten, kerkdiensten, etc. We vinden het overigens erg belangrijk, om geen 'performance koor' te zijn, maar betrekken ook graag de zaal erbij. Zo wordt elke keer als we ergens zingen een groot feest!


 

Achter de schermen

Door het NCC is mijn geloof gaan leven. Je voelt op de oefendag gewoon, dat we niet alleen maar bij elkaar zijn om gewoon even te zingen, maar dat we zingen met een doel! Daar ben ik mezelf ook steeds bewuster van geworden. Ik ben eigenlijk op zoek naar meer en ik weet zeker, dat ik bij het NCC op de juiste plek ben

"Ik zit sinds kort bij het NCC. Het is hartverwarmend, hoe ik ben ontvangen. Ik vind het erg gaaf, om met zoveel mensen uit zoveel verschillende achtergronden God de eer te geven. De dag bestaat voor een groot deel uit zingen, maar er is ook zeer ruim de tijd voor gebed. Wat mij erg bemoedigde, was dat ik me niet heel erg "nieuw" heb gevoeld, behalve dan dat ik de liederen nog niet kende. Het is zeker beslist de moeite waard om een keer te komen kijken."

"Als ik aan het NCC denk, maar ook als totale organisatie The Choir Company, dan ervaar ik het als heel bemoedigend, dat je heel erg jezelf kunt en mag zijn. Binnen het koor is een veelkleurigheid van (kerkelijke) achtergronden, waardoor iedereen op zijn of haar manier zijn liefde voor God onder woorden brengt of uit! Alle kerkmuurtjes worden weggebroken, er is ruimte om van elkaar te leren en elkaar te bemoedigen."


1103_NCC_JdH_Maarssenbroek_031 1103_NCC_JdH_Maarssenbroek_026 1103_NCC_JdH_Maarssenbroek_041

Projecten, repertoire

Na de indrukwekkende uitvoeringen van de musical "Connected" zijn we hard aan de slag gegaan met het instuderen van een aantal geweldige nieuwe liederen, niet direct onderdeel van een project, maar nieuw, nederlandstalig repertoire. We zingen op dit moment een paar prachige nieuwe praise & worship liederen van o.a. Brian Doerksen, Robin Mark en Tommy Walker maar we gaan wat moeilijker, muzikaal uitdagender repertoire ook zeker niet uit de weg.

Daarnaast hebben we gedurende het aflopen seizoen een aantal expirimenten gedaan met een heel nieuw project waarin de liederen van Joh. De Heer centraal staan. Wie kent ze niet; liederen als "Welk een Vriend is onze Jezus", "Stromen van Zegen" of "Scheepke onder Jezus' hoede"? Voor de één liederen uit een grijs verleden, voor de ander juist liederen met dierbare herinneringen. De reacties waren echt overweldigend- zo veel blije gezichten in de zaal, zo veel herkenning- en daarom is er nu een programma in ontwikkeling dat de komende periode stap voor stap vorm zal krijgen. Dirgent/Arrangeur André Bijleveld heeft de uitdaging aangenomen om de arrangementen te maken.... bereid je dus maar voor op een uniek avondje hartverwarmende lofliederen.


 

Terugblik

Toen het National Celebration Choir in het najaar van 2003 van start ging konden we direct aan de slag met een prachtig nieuw project: de Nederllandstalige versie van Mark Condon's "Marvelous Things". In het voorjaar van 2004 gaven we de eerste concerten met onze speciale gast: Gert Visscher (die de meeste mensen in die tijd vooral kenden als leider van Ronduit Praise) Hoe geweldig was het dat Mark Condon helemaal enthousiast was over ons initiatief en de uitnodiging aannam om naar Nederland te komen. Wij kregen de kans om mee te zingen tijdens deze "Feel The Joy-tour" en gaven concerten in Veenendaal, Drachten, Hilversum en een geweldige afsluiting in het WTC te Rotterdam.

In 2007 namen we, samen met het Rotterdam Celebration Choir de CD "In Uw Aanwezigheid" op. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Er was tijdens onze concerten veel vraag naar een Nederlandstalige CD en we waren dan ook erg blij met een paar honderd bestellingen- nog voordat er ook maar één noot gezongen of gespeeld was.

In 2009 en 2010 gingen we op pad met onze muscial "Connected". Een verhaal over een (kerkelijke) gemeente die totaal op zijn word kop gezet als tijdens een zondagse samenkomst God met verschillende mesen in gesprek gaat. Door de herkenbaarheid kwamen er na elke uitvoering weer veel overweldigende reacties. Mensen werden uitgedaagd, een spiegel voorgehouden, bemoedigd, etc.

Naast vele optredens tijdens kerkdiensten op allerlei plekken in het land hebben we de afgelopen jaren nog meer bijzondere projecten mogen doen. Zo zongen we mee tijdens het Benefietconcert voor de slachtoffers van de Tsunami in Azië. (m.m.v. Kees Kraayenoord, Ralph van Maanen, Gert Visscher, Stonewashed), de GospelNight of The Proms in het Topsportcentrum te Rotterdam, een bijzonder Kerstconcert met Kees Kraayenoord, werkten we mee aan "Kerst =Feest" in Waddinxveen waar de sporthal op Kerstavond twee keer gevuld was, en zongen we mee tijdens de bijzondere Choir Company TV opnamen van "Nederland Zingt".